Băuturile energizante: un remediu ”miraculos” pentru oboseală?
Băuturile energizante sunt considerate un remediu miraculos pentru oboseală, fiind consumate de tot mai multe persoane în momentele de epuizare pentru a-și crește nivelul de energie sau sunt folosite ca înlocuitor al unei mese. Producătorii folosesc instrumente de marketing agresiv pentru a promova acest tip de băuturi motivând că ar avea și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Să fie oare așa?
În articolul de astăzi ne-am propus să dezbatem argumentele PRO și CONTRA consumului de băuturi energizante.
Principalele ingrediente ale unui energizant
Taurina
Taurina este cunoscută astăzi în principal în băuturile energizante sau produse destinate sportivilor. Acest aminoacid este cunoscut pentru efectul său de a îmbunătăți contracția musculară, concomitent cu întârzierea apariției oboselii musculare, ceea ce conferă organismului un boost de energie pentru realizarea activităților fizice și sportive intense.
Se găsește în proteina animală – fructe de mare, stridii, pește, carne, lactate. Cu toate acestea, un consum mare de produse pe bază de taurină poate determina ritm cardiac accelerat, creșterea tensiunii arteriale, somn agitat și anxietate.
Carnitina
Carnitina este un nutrient esențial ce contribuie la transportul acizilor grași către mitocondrie, unde aceștia sunt oxidați pentru a obține energie, stimulează accelerarea metabolismului și reduce oboseala musculară. În general, organismul poate produce o cantitate suficientă pentru a-și acoperi necesarul. Aportul suplimentar de carnitină este recomandat de obicei în programele de slăbit pentru a stimula arderea depunerilor de grăsime, dar și pentru persoanele care practică sport.
Cofeină
Este ingredientul-cheie al băuturilor energizante. Cofeina acționează ca neurotransmițător la nivelul receptorilor de adenozină, ceea ce oferă un efect de alertă, iar noi devenim mai focusați. Oferă putere de a memora și crește nivelul de energie, mascând starea de oboseală.
Cofeina are efecte benefice atât timp cât este consumată într-o anumită limită, doza făcând diferența dintre efectele benefice și cele dăunătoare. Simptomele de intoxicație cu cofeină apar la consumul de peste 200 mg în zi și includ: anxietate, insomnie, tulburări gastro-intestinale, spasme musculare, stare de neliniște.
Citește și: Cum aleg sucurile cu adevărat sănătoase? – Ceconsum
Având în vedere că 100 ml de energizant conține în jur de 32 mg cofeină, consumul a mai mult de 500 ml de energizant (un ambalaj de energizant) în zi presupune depășirea acestei doze, respectiv apariția simptomelor enumerate. Adolescenții sunt o categorie de vârstă cărora li se recomandă un consum mai mic de cofeină (maxim 100 mg/zi pentru vârsta de 12-18 ani). Din păcate, despre acest lucru se vorbește prea puțin, ei fiind o categorie importantă căreia i se adresează producătorii de energizante.
Cofeina se găsește și în alte alimente precum cafeaua sau diferite prăjituri, iată de ce este bine să fim atenți la ceea ce consumă copii noștri astfel ca să nu ajungă la exces, fapt ce le-ar afecta sănătatea și dezvoltarea în această perioadă importantă din viață.
Zahăr
Băuturile energizante conțin de obicei cantități mari de zahăr, variind de la 21 g la 34 g per 250 ml. Conținutul de zahăr este în principal sub formă de zaharoză, glucoză sau sirop de porumb bogat în fructoză. Prin urmare, vorbim despre un ingredient care ne pune la treabă pancreasul producând variații mari ale glicemiei. În timp, acest fapt duce la dereglări metabolice crescând riscul de obezitate și diabet de tip 2.
Energia oferită de zahăr nu este pe termen lung, iar împreună cu cofeina duc la o cădere energetică atunci când efectul băuturii dispare. Rezultatul este că se ajunge într-un cerc vicios al dependenței de zahăr și al unui nivel de energie tot mai scăzut ce stimulează dorința de a bea încă o doză de energizant după scurt timp.
Citește și: Cum afectează consumul excesiv de zahăr sănătatea ta. În R. Moldova este o problemă majoră – Ceconsum
Faptul că unele băuturi energizante sunt ”sugar free” nu ar trebui să ne bucure prea tare. În locul zahărului se folosesc îndulcitori artificiali ce au alte efecte negative asupra sănătății.
Guarana, ginseng
Sunt plante ce au efect tonic și stimulent. Administrarea acestora este interzisă copiilor și adolescenților. Cantități ridicate ale acestor plante pot duce la creșterea tensiunii arteriale, a nivelului de cortizol cu toate efectele specifice.
Vitamina B12
Unele băuturi energizante vin și cu un aport de vitamine și minerale, ceea ce este un lucru bun, dar nu îndeajuns ca să contracareze efectele ingredientelor enumerate mai sus.
Aminoacizi
Energizantele au fost create inițial pentru sportivi, respectiv unele dintre ele vin și cu un aport de aminoacizi care în timpul unei activități fizice sunt necesari pentru repararea fibrelor musculare. Însă, dacă vorbim de consumul acestor băuturi în mod curent fără o activitate fizică intensă, este indicat ca necesarul de proteine să se ia dintr-o dietă echilibrată în nutrienți.
Aromatizatori, conservanți și tot felul de E-uri
Evident că o astfel de băutură nu poate să fie produsă fără coloranți sintetici, regulatori de aciditate și alte substanțe chimice dăunătoare. Pe eticheta energizantelor vei găsi o varietate mare de E-uri: E330 – acidul citric, E331 – citraţii de sodiu, E150c – caramel amoniacal, conservanţi precum sorbat de potasiu sau benzoat de sodiu, E950 – acesulfam de potasiu, E951 – aspartam, E331 – citrat trisodic ș.a.
Efectele băuturilor energizante
Un studiu din 2015 a venit cu multe explicații despre efectele băuturilor energizante asupra sănătății. Vom enumera câteva dintre acestea.
- Crește ritmul cardiac și tensiunea arterială
Cofeina are efecte și asupra sistemului cardiovascular: crește frecvența cardiacă, adică viteza cu care bate inima, dar și tensiunea arterială pentru ca țesuturile să fie mai perfuzate. În plus, în urma consumului excesiv de băuturi energizante au fost documentate manifestări cardiace semnificative, cum ar fi aritmiile ventriculare, supradenivelarea segmentului ST și prelungirea intervalului QT. În termeni simpli – inima nu mai bate în ritm sinusal, adică în ritmul său normal, ci are palpitații, aritmii.
Aceste schimbări sunt periculoase în special pentru o persoană ce nu știe că are o problemă cardiacă, crescând riscul de stop cardiac chiar și la o vârstă fragedă. Recent, consumul de băuturi energizante a fost legat de infarctul miocardic la băieții sănătoși de 17 și 19 ani.
Observațiile pe parcursul studiului susțin că un consum de băuturi energizante afectează peretele vaselor sanguine crescând riscul de a dezvolta tromboze la adulții tineri sănătoși. De asemenea, s-a demonstrat o relație între consumul excesiv de băuturi energizante și dilatarea arterială, formarea anevrismului, disecția și ruptura arterelor mari.
- Efecte neurologice și psihologice
Patru tulburări psihice induse de cofeină au fost recunoscute de Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale, ediția a 4-a: intoxicația cu cafeină, anxietatea indusă de cafeină, tulburarea de somn indusă de cafeină și tulburarea legată de cafeină. Un studiu pe adolescenți cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani a demonstrat o corelație puternică între consumul de cofeină și comportamentul violent, precum și tulburările de conduită.
Studiile în vitro au constatat că o combinație de cofeină, taurină și guarana poate promova și crește apoptoza (moartea celulelor) prin reducerea atât a activităților superoxid dismutaza (enzima cu efect de protecție a celulelor), cât și a catalazei asupra celulelor neuronale umane SH-SY5Y.
- Efecte gastrointestinale și metabolice
Pe lângă riscul de obezitate, conținutul ridicat de zahăr din băuturile energizante poate reduce activitatea, diversitatea și expresia genică a bacteriilor intestinale, ceea ce duce la creșterea riscului de obezitate și a sindromului metabolic. Aportul crescut de cofeină scade sensibilitatea la insulină, ceea ce ar putea explica creșterea nivelului de glucoză din sânge după consumul de băuturi energizante documentate în unele studii. Beaudoin și colab. a demonstrat că aportul de cofeină reduce sensibilitatea la insulină într-o manieră dependentă de doză, cu o creștere de 5,8% a insulinei pentru fiecare creștere a cofeinei mg/kg.
- Crește diureza
Consumul băuturilor energizante ar trebui să fie evitat în timpul exercițiilor prelungite în mediu cald, deoarece cresc riscul de deshidratare. Studiile au demonstrat că creșterea deshidratării cu 1,5% duce la creșterea temperaturii corpului, a ritmului cardiac și a excreției urinare.
Efectul diuretic duce la deshidratare, iar dacă persoana va continua să bea energizant și în momentele când îi este sete – simptomele se vor agrava.
- Afectează smalțul dinților și afectează asimilarea calciului
Consumul de băuturi energizante a fost asociat cu o creștere de aproximativ 2,4 ori a eroziunii dentare și hipersensibilitate la dentina cervicală prin îndepărtarea stratului de frotiu al dinților la copiii americani. Acest lucru a fost atribuit unui pH scăzut și conținutului ridicat de zahăr al băuturilor energizante.
Un alt efect negativ al băuturilor energizante este faptul că interferează cu procesele de mineralizare a oaselor – lucru care îi vizează în special pe adolescenți. Astfel că în loc să se susțină dezvoltarea și consolidarea țesuturilor, acestea vor fi private de nutrienți esențiali.
- Amplifică acțiunea alcoolului și sporesc efectele fumului de țigară
Pericolul de efecte negative asupra sănătății este și mai mare dacă băuturile energizante sunt combinate cu alcool, o tendință în mare parte observată la băutorii minori (adolescenți). Studiile sugerează că acest gen de „cocktail” duce la un consum mai mare de alcool decât dacă persoana ar bea doar alcool singur. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că băuturile energizante cresc vigilența, care maschează semnele de ebrietate, făcând persoana să creadă că poate consuma în continuare alcool. Anumite rapoarte au arătat că un consum ridicat de băuturi energizante – mai ales atunci când este amestecat cu alcool – a fost legat de evenimente cardiovasculare, psihologice și neurologice adverse, inclusiv evenimente fatale.
- Crește performanța atletică
Cofeina este promovată ca sporind performanța fizică prin creșterea rezistenței și forței, îmbunătățirea timpului de reacție și întârzierea apariției oboselii, deși efectele sunt foarte variabile de la o persoană la alta.
Societatea Internațională de Nutriție Sportivă a emis o declarație de poziție privind băuturile energizante, după ce a analizat siguranța și eficacitatea acestora. S-a concluzionat că dacă se consumă băuturi energizante cu 10-60 de minute înainte de a face efort, acest lucru poate îmbunătăți concentrarea mentală, vigilența, performanța anaerobă și rezistența în cazul adulților, în mare parte prin efectele cofeinei.
Societatea a avertizat că băuturile cu conținut ridicat de calorii pot duce la creșterea în greutate și că nivelul mare de zahăr poate influența negativ glicemia și insulina. Instituția descurajează utilizarea băuturilor energizante de către copii și adolescenți.
Urmăriți Platforma CE CONSUM EU pentru un articol separat despre consumul de băuturi energizante în rândul adolescenților și riscurile pentru sănătate.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.