Ce fel de snack-uri sărate găsești pe piață și la ce riscuri pentru sănătate te expui
Zilele trecute scriam despre snack-uri și un nou trend numit ”snackifierea” și riscurile pentru sănătate ce le implică acesta. Pe scurt, tot mai multe persoane preferă să mănânce din mers gustări motivând că nu au timp pentru a lua o masă tradițională. Ca urmare, producătorii de snack-uri au ajuns să ofere o gamă tot mai largă de produse, segmentul principal fiind cel al gustărilor sărate.
În articolul de astăzi îți prezentăm snack-urile pe care le găsim pe piața din Republica Moldova, dar și România și ingredientele acestora la care ar fi bine să fii atent atunci când mergi la magazin. În unul din articolele precedente am prezentat intervalul valorilor recomandate pentru ingredientele periculoase din alimente.
Două mari probleme în snack-uri: E-urii și caloriile
Evident că un produs procesat ce trebuie să aștepte pe raft câteva luni sau chiar ani va trebui să conțină și mici ”surprize” care permit păstrarea acestuia pe termen lung.
Din E-urile periculoase enumerăm:
- E471 mono și digliceride ale acizilor grași – sunt folosite pe post de emulgatori (stabilizatori ai emulsiei), dar ajuta si la prelungirea duratei de viață a produselor. Consumul excesiv de mono și digliceride (care conțin grăsimi trans) poate cauza boli cardiovasculare, creștere în greutate. De asemenea, E471 ar putea perturba echilibrul florei intestinale, favorizând reacțiile autoimune. Inflamația cronică a intestinului cauzată de acești emulsificatori ar putea, în cele din urmă, promova apariția cancerului de colon.
- E621 monoglutamatul de sodiu – glutamații, intensificatori de gust, sunt controversați de mai multe decenii, fiind asociați cu disconfort însoțit de dureri de cap, greață, presiune în piept și roșeață a feței. Neurotoxicitatea glutamaților este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, la fel ca și legătura lor cu unele boli neurodegenerative. În Franța, au fost puse în discuție și posibile efecte reprotoxice și embriotoxice.
- E223 metabisulfit de sodiu – un foarte mare factor alergen (afectează în special persoanele asmatice şi cele cu istoric alergen. De asemenea, împiedică fixarea vitaminei B1 (lucru care provoacă diverse tulburări neuronale şi gastrice).
- E330 acid citric – cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare.
Caloriile – unicul lucru cu care se pot ”lăuda” snack-urile sărate din comerț
Am analizat produsele de pe raft și am ajuns la o concluzie clară: snackurile sărate sunt alimente hipercalorice pe de o parte și sărace din punct de vedere nutritiv pe de altă parte. Acestea stimulează apetitul datorită conținutului ridicat de sare, crează dependență prin potențiatorii de aromă și sunt consumate adesea pe post de catalizator al unor emoții (plictiseală, furie, anxietate). Rezultatul cumulativ al acestor efecte este egal cu kg în plus și comport alimentar dezechilibrat.
Citește și: Idei de snack-uri sănătoase – Ceconsum
Dacă o masă principală ar trebui să furnizeze în jur de 500 kcalorii, atunci o pungă de 100 g de snack ar acoperi cu ușurință această necesitate. În cazul alimentelor procesate putem vorbi doar de calorii goale, lipsite de vitamine, minerale, enzime – substanțe indispensabile pentru buna funcționare a corpului nostru.
Așadar, iată câteva sortimente de snack-uri sărate de pe piața din România și Republica Moldova, pe care le-am analizat ca să alegi data viitoare când mergi la magazin produse în cunoștință de cauză.
Chipsuri cu diferite arome
O pungă de 100g vine cu 540 kcal, în jur de 30g grăsimi dintre care 4g sunt grăsimi saturate, iar cantitatea de sare 1,1g.
Ingrediente: cartofi, uleiuri vegetale (porumb, floarea soarelui, rapiță în proporții variabile), sare.
Oven baked – rumeniți în cuptor
Se presupune a fi o variantă mai sănătoasă de chips-uri, datorită faptului că sunt gătiți în cuptor, dar în schimb conține aditivi alimentari cu riscuri pentru sănătate. O pungă are 125g, respectiv 443 kcal, 14g grăsimi, 1,4g sare.
Ingrediente: fulgi din cartofi (62%), amidon, ulei de rapiță, zahăr, făină de grâu, sare (1,3%), emulsifianți (mono și digliceride ale acizilor grași), dextroză, corector de aciditate (acid citric).
Tortilla
În jur de 500 kcal per 100g produs, dintre care 25 g grăsimi, cantitatea de sare – în jur de 1,5g.
Ingredientul principal este făina de porumb (68%), ulei vegetal, arome, potențiatori de arome (monoglutamat de sodiu E621, 5-ribonucleotide disodice E635).
Semințe de floarea soarelui, dovleac, arahide cu sare
Aparent sunt o gustare sănătoasă, însă vin cu 550-630 kcal per 100g, dintre care în jur de 50g sunt grăsimi, iar cantitatea de sare variază în funcție de producător: între 1g și 5g la arahide. Din păcate, pe unele ambalaje mai găsim adăugat și ulei de palmier, chiar dacă în mod normal știm că acest produs ar trebui să conțină strict semințe (sau miez) și sare.
Românii și moldovenii sunt cunoscuți ca mari mâncători de semințe, un fenomen inexistent în alte țări europene.
Crackers cu sare
O pungă de 100 g vine cu 508 kcal, dintre care 18,0g acizi grași saturați, sare 1,3g.
Ingredientul principal este făina de grâu (în jur de 60%). Uleiul de palmier este cel mai des folosit la prepararea acestui tip de gustări. Acest lucru ar trebui să ne alarmeze având în vedere că unii părinți oferă copiilor acest tip de snack considerând că sunt mai sănătoși decât biscuiții dulci.
Ingrediente: făină de grâu (66%), ulei de palmier (8%), zahăr (4%), agenți de afânare (bicarbonat de amoniu E503, bicarbonat de sodiu E500), zer pudră, extract de malț, sare iodată, protează, drojdie uscată, antioxidanți (lecitină din soia E322, metabisulfit de sodiuE223, acid citric E330).
Crackers cu susan
Per 100 g, 492 kcal, acizi grași saturați – 14,3g, sare – 1,4g.
Ingrediente: făină de grâu (66%), ulei de palmier (8%), zahăr (4%), agenți de afânare (bicarbonat de amoniu E503, bicarbonat de sodiu E500), zer pudră, extract de malț, sare iodată, protează, drojdie uscată, semințe de susan (max. 7%), antioxidanți (lecitină din soia E322, metabisulfit de sodiu E223, acid citric E330).
Brezli (covrigei cu sare)
La 100g – 373 kcal, grăsimi saturate – 2,2g, sare – 6,2g.
Ingrediente: făină de grâu, sare (4%), ulei de palmier, corector de aciditate (hidroxid de sodiu), făină din malț de grâu, emulsifiant (mono și digliceride ale acizilor grași).
Sticks cu susan
La 100 g produs – 437 kcal, grăsimi saturate – 4,9g, sare – 2,8g.
Ingrediente: făină de grâu (60%), ulei de palmier (5%), amidon de porumb, zahăr invertit, semințe de susan, sare iodată, extract de malț, agenți de afânare (bicarbonat de amoniu E503), corector de aciditate (hidroxid de sodiu E524).
Bake rolls garlic – Rondele de pâine crocantă
O pungă 80 g, respectiv 451 kcal per 100 g, 6,0g grăsimi saturate, sare – 2,7g.
Ingrediente: făină de grâu, ulei de palmier, sare iodată, zahăr, usturoi deshidratat 1%, drojdie, aromă de usturoi naturală, făină de soia.
Toortizzi cu mix de semințe
Pungă de 80 g, 180 g, 200 g. Respectiv în jur de 430 kcal per 100g, grăsimi saturate – în jur de 4g, sare – 2g.
Ingrediente: făină albă de grâu, grăsime vegetală (palmier), zhăr, extract din malț de orz, mix semințe (variază în funcție de tip), sare de mare, emulsifiant: lecitină de soia, agent de afânare: bicarbonat de sodiu, amidon modificat de tapioca.
Sărățele cu chimen
Pungă de 110g, cu aport de 412 kcal per 100g, doar 7,0g grăsimi, însă cantitate de sare este de 3,5g (recomandat ar fi sub 0,3g per 100g produs).
Ingrediente: făină albă de grâu (origine România), ulei de floarea-soarelui, chimen (3,6% origine UE), sare iodată 3%, cașcaval 2% (lapte, culturi lactice, cheag, sare), lapte praf degresat, agent de afânare (bicarbonat de amoniu), emulsifiant: lecitină de floarea soarelui, aromă naturală de rozmarin.
Popcorn – floricele de porumb expandate cu sare
Un aport de 530 kcal per 100g, 27g grăsimi și 2,0g sare.
Ingrediente: porumb, uleiuri vegetale (floarea soarelui, rapiță), sare iodată 2% (sare, iodat de potasiu).
Popcorn pentru microunde
Pungă de 80g, cu valoare calorică de 443 kcal per 100g, grăsimi – 21g, dintre care acizi grași saturați – 9g, sare – 1,8g.
Ingrediente: porumb (79%), ulei vegetal de palmier (18,7%), sare (1,8%), aromă de unt, beta-caroten E160a.
Mini Qunioa Snack – Chipsuri eco cu quinoa fără gluten
Pungă de 50g, aport de 421 kcal per 100g, grăsimi 9,2g, sare – 1,0 g.
Ingrediente: porumb* 78%, uleiuri vegetale* (floarea soarelui și porumb), quinoa* 10%, sare de mare. *Din agricultură ecologică.
Aceasta a fost eticheta cu cele mai inofensive ingrediente pe care am găsit-o pentru moment.
Concluzii
Informația de pe eticheta snack-urilor din comerț a fost întotdeauna disponibilă consumatorului. Totuși, rar ajungem să o citim venind cel mai des cu scuze de genul ”știu că nu e un produs sănătos, dar dacă o să mănânc și eu o dată nu o să se întâmple nimic grav”.
Citește și: Pesmeții – gustare delicioasă sau ”gunoi alimentar”? – Ceconsum
Într-adevăr, produsele procesate sunt considerate inofensive consumate în cantități mici. Întrebarea este – chiar atât de rar consumăm aceste produse ca să nu ne afecteze deloc?
Chiar mă opresc la acea cantitate recomandată de 30g din punga de chipsuri ?
Îmi este foarte greu să cred acest lucru având în vedere că dacă ne uităm în jurul nostru mai curând vezi pe cineva cu un snack cumpărat în grabă decât cu un măr care este la fel de accesibil ca preț și îl găsești cam în fiecare magazin.
Ne mirăm că și copiii și adolescenții prezintă tot mai des carențe nutriționale, când nu mai suferim de foame de mulți ani. Însă celulele noastre continuă să fie înfometate atât timp cât ne hrănim cu alimente procesate ce ne îmbie cu arome și ambalaje colorate.
Snack-urile sunt printre principalii responsabili de epidemia de obezitate ce înregistrează cifre alarmante în rândul copiilor – cei asupra cărora excesul ponderal poate crea schimbări în dezechilibrul metabolic pentru tot restul vieții. Corpul lor aflat în creștere are nevoie de hrană ce oferă material durabil de construcție pentru țesuturi – nutrienți ce îi găsim în alimentele naturale.
Sperăm că articolul de astăzi a fost un motiv în plus să citești cu atenție etichetele, iar pentru a putea aduce și niște obiceiuri alimentare bune în viața ta, următorul articol pe Platforma CE CONSUM EU va fi dedicat gustărilor sănătoase.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.