”Croissante cu magiun de vișină”, dar fără magiun de vișină. Ce conține de fapt acest produs
Și iarăși la cumparaturi, de data aceasta avem un produs destul de apetisant, mai ales pentru copii: “Croissante cu magiun de vișină“.
Să analizăm ce ne spune producătorul pe eticheta din spatele produsului:
1.Producătorul din start ne spune că de fapt magiunul nu este de vișină, dar cu aromă de vișină. Începutul e promițător. Când căutăm acest ”magiun cu vișină” în lista de ingrediente, vedem că, de fap,t este vorba de un piure de mere cu zahăr, sirop și aromă de vișină. Economic, este o soluție rentabilă pentru producător. E mai ieftin să adaugi un piure de mere cu aromă de vișină, decât un magiun de vișină real.
2.Printre ingrediente regăsim și margarina cu uleiurile sale rafinate și hidrogenate. Sănătatea publică se pare că e nu e o prioritate pentru producător.
Citește și: ”Croissante cu lapte condensat”, dar de fapt fără lapte condensat – Ceconsum
3.Un fapt interesant este marcat și în declarația nutrițională și anume doza de zahăr din produs care e de aproximativ 20 grame (19.4 mai exact) și care, conform inscripției producătorului, reprezintă 1.7% din doza zilnică. Aceste 20 grame sunt calculate per 100 grame de produs, care este și greutatea produsului pe care îl analizăm. Făcând calculul, se pare că doza zilnică prevăzută de producător e de 1 kg/zi. Dacă e să luăm doza zilnică recomandată de OMS de 25 grame/ zi, calculați ce doză de zahăr prevede producătorul pentru noi, consumatorii. În principiu, această constatare corespunde cu realitatea consumului excesiv de zahăr în țară. Probabil este o eroare de calcul, fiindcă glucidele sunt în cantitate de 45 grame, iar zahărul de 20 grame, deci aproximativ jumătate din glucide. Când ne uităm la procente, întelegem ușor că 1.7% nu reprezintă jumătate din 19.6%.
4.Per general, produsul conține mai multe ingrediente de sinteză, ceea ce nu este neapărat bine pentru sănătate (arome, emulsifianți, etc.). Am remarcat și utilizarea aromelor identic naturale, or așa categorie de arome nu este prevăzută de legislația europeană sau națională la ziua de azi. (Subiectul a fost dezvoltat într-un alt articol pe Forumul Platformei CE CONSUM EU).
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.