Cum aleg sucurile cu adevărat sănătoase?
Sucurile au fost dintotdeauna foarte apreciate pe timp de vară datorită boost-ului de energie ce ni-l oferă, fiind considerate o băutură sănătoasă. Însă cum am scris în articolul Sucurile naturale sau din comerț și riscurile pentru sănătate acestea nu sunt percepute de corpul nostru ca un echivalent al apei. Totuși, dacă dorim să ne bucurăm papilele gustative din când în când cu un suc, ar fi bine să optăm pentru un suc adevărat.
În acest articol ne-am propus să venim cu câteva sfaturi despre cum să observi diferența dintre un suc natural și unul care doar se numește suc.
Primul lucru care ar trebui să îl avem foarte clar în minte e să nu credem pe cuvânt ambalajele. Din păcate, producătorii folosesc tot felul de trucuri care ne atrag atenția și ne fac să alegem anumite produse de pe raft cu ideea că ar fi cea mai bună opțiune.
O etichetă pe care scrie cu litere mari SUC NATURAL nu înseamnă obligatoriu că, în cazul în care citești ingredientele de pe etichetă, vei și găsi cu adevărat suc 100%. Suc natural ar însemna că obligatoriu vei găsi ingrediente de origine naturală, fără aditivi de sinteză sau alte substanțe chimice. Riscul există însă ca aceste ingrediente naturale să conțină, la rândul lor, reziduuri de substanțe chimice. Deci, e bine de urmărit și originea acestor sucuri, or un suc din România nu va avea neapărat aceeași calitate ca un suc din Republica Moldova.
Sucuri din comerț în România
Și ca să îți fie mai ușor, ți-am pregătit câteva exemple de producători de sucuri din România – atât bune, cât și mai puțin …
La ce componente ar trebui să fim atenți atunci când analizăm eticheta unui suc?
- cantitatea de zahăr adăugat în suc
Cele mai multe tipuri de sucuri din comerț conțin de fapt un amestec de concetrat de suc, apă, zahăr și acid citric. În acest mod se pot scădea semnificativ costurile de producție. Zahărul adăugat se maschează prin gustul acru oferit de acidul citric, care ne induc în eroare papilele gustative. Dacă am fi băut apă în care s-ar fi dizolvat aceeași cantitate de zahăr, gustul intens de dulce ar fi fost perceput ca nenatural și exagerat.
Aparent acidul citric pare a fi binevenit, fiind o formă a vitaminei C, totuși este demonstrat că această variantă este agresivă pentru mucoasa stomacului în special dacă se consumă frecvent pe stomacul gol, ceea ce se întâmplă de obicei și cu sucurile.
Siropul de glucoză-fructoză se găsește în special în sucul pentru copii.
- mai puține calorii nu înseamnă neapărat un lucru bun
În mod normal 100 ml suc de mere are 43 kcal. Unii producători folosesc îndulcitori artificiali pentru a mai scădea din valoarea calorică a sucului, aparent oferindu-ne un produs îmbunătățit. Însă acest rezultat se datorează îndulcitorilor artificiali: ciclamați și zaharine, acesulfam-K. Cum am scris și AICI, îndulcitorii artificiali pot fi destul de periculoși.
Citește și: Consumul de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de cancer, susțin cercetătorii din Franța – Ceconsum
Acesulfam K este un compus chimic stabil la temperaturi înalte şi în medii acide, ceea ce îi sporeşte posibilităţile de utilizare, comparativ cu alţi îndulcitori artificiali. Nu conţine calorii şi, deşi nu este un glucid, declanşează brusc activitatea pancreasului. Acesta produce insulină în cantităţi proporţionale cu intensitatea senzaţiei de dulce percepută. Deoarece insulina nu regăseşte în sânge zaharurile pe care să le metabolizeze, declanşează senzaţia de foame, pentru a primi glucidele ce îi sunt necesare pentru a se neutraliza. Dezechilibrul hormonal astfel creat se rezolvă prin consum alimentar. Acest mecanism de acţiune poate fi o explicaţie pentru procentul în continuă creştere al populaţiei supraponderale sau obeze, cât şi a lipsei de rezultate a multor diete pentru slăbire.
Am găsit pe raft și sucuri în care s-a folosit stevia ca îndulcitor, o opțiune mai bună.
- conservanți
cel mai frecvent utilizați – sorbat de potasiu (E202) și benzoat de sodiu (E211) – inclus în lista celor mai nocivi aditivi alimentari. Astfel de substanțe sunt des folosite în alimentele procesate, fapt care ar putea duce la o acumulare în corp care să dea și efecte negative specifice (iritații ale pielii, ochilor şi mucoaselor, fenomene alergice).
- ambalajul din plastic
Pe timp de vară este foarte periculos și ar fi bine să evităm la maxim consumul de lichide sau alimente în ambalaje de plastic. Un semn că sucul este de o calitate înaltă ar fi butelia de sticlă, însă aceasta are dezavantajul că permite oxidarea vitaminelor sub influența luminii, deci va trebui ferită de soare pe perioada păstrării.
- volumul ambalajului
E bine să fim conștienți că 100 ml suc de fructe are în jur de 50 kcal, ceea ce ar fi echivalent cu 12 g zahăr, adică 2 lingurițe. Având în vedere că gustul acru oferit de acidul ascorbic va masca cantitatea mare de zahăr, ar fi bine să ne limităm la o sticlă mică de suc de 100 -200 ml, altfel riscăm ingerăm cantități exorbitante de zahăr dintr-o băutură aparent sănătoasă.
Mai jos găsești câteva etichete de sucuri autohtone de pe rafturile magazinelor din România.
Bun de tot
Butelii mici din sticlă (300 ml). Suc de afine, nectar de caise, suc de zmeură – toate 100% suc fără adaosuri.
Granini
Butelii de plastic, 1l.
Piersică – 50% suc, zahăr, acid L-ascorbic
Orange – 100% suc.
Mere – 100% suc de mere.
Santal
Butelii de plastic, 1,5l
Active drink ACE, portocale și morcovi – apă, 15% sucuri de fructe și legume, zahăr, acidifiant: acid citric, vitamina C, E, A, conservanți: sorbat de potasiu și benzoat de sodiu, arome naturale.
Piersică și lămâie – apă, zahăr, 10% suc de piersici și lămâie, acidifiant: acid citric, stabilizator: pectina, ceai de stevia (datorită cărora s-a obținut un suc cu jumătate din calorii – 20 kcal, 4,3 g glucide), arome, conservanți: sorbat de potasiu și benzoat de sodiu, antioxidant: acid ascorbic, coloranți: beta-caroten.
Portocală și maracuja – apă, zahăr, 10% suc de portocale și maracuja, acidifiant: acid citric, stabilizator: pectina, ceai de stevia (datorită cărora s-a obținut un suc cu jumătate din calorii – 19 kcal, 4,2 g glucide), arome, conservanți: sorbat de potasiu și benzoat de sodiu, antioxidant: acid ascorbic, coloranți: caroteni.
Active drink ACE, fructe roșii și morcovi – apă, 11% sucuri și piureuri de fructe, zahăr, acidifiant: acid citric, stabilizator: pectina, stabilizator: pectina și gumă din semințe de carruba, conservanți: sorbat de potasiu și benzoat de sodiu, antioxidant: acid ascorbic.
Ambalaj tetra pak, 200 ml
Portocale 100% – 100% suc de portocale.
Tymbark
Ambalaj tetra pak, 1l
Suc de mere – 100% suc din concentrate de mere, vitamina C.
Piersici și nectar – 50% piureu de piersici și suc concentrat, corector de aciditate: acid citric, vitamina C, îndulcitori: ciclamați și zaharine (datorită cărora s-a obținut un suc cu jumătate din calorii – 26kcal, 5,2g glucide).
Vișine și mere – zahăr/sirop de glucoză-fructoză, 20% sucuri, corector de aciditate: acid citric, coloranți: antocianine, aromă.
Portocale, nectar cu pulpă – 50% suc de portocale, corector de aciditate: acid citric, vitamina C, îndulcitori: ciclamați și zaharine (datorită cărora s-a obținut un suc cu jumătate din calorii – 24 kcal, 4,8 g glucide).
Tedi
Ambalaje mici tetra pak și butelii de plastic, 200 ml sau 300 ml, destinate copiilor.
AC vitamine – apă, 38% piure de fructe, zahăr, miere, corector de aciditate: acid citric, vitamina C, aromă.
Morcov, măr, portocală – 51% suc de morcovi și fructe, apă, miere (0,3%), corector de aciditate: acid citric, vitamina C, aromă.
Portocale, mandarine – 90% suc concentrat de portocale, 10% suc concentrat mandarine, vitamina C.
Răureni
Ambalaje tetra pak de 3l, 100% suc pasteurizat
- suc de mere
- suc de mere, afine, mure
- suc de mere și vișine
- suc de coacăze și mere
Ana are
Sticle de tetra pak de 1l.
Suc de mere, nectar de caise, suc de struguri și cătină, suc de struguri roșii – 100% fructe.
***
Așadar, dacă analizăm etichetele sucurilor, putem afirma că avem și opțiuni bune de băut pe rafturile magazinelor din România și că DA, se poate produce și un suc 100% natural! Însă dacă nu ținem cont de cantitățile consumate, naturalețea produsului poate avea efect advers asupra sănătății noastre.
Rămâne la alegerea fiecăruia dintre noi să fim atenți la ceea ce scrie pe etichete și să cumpărăm un produs sănătos chiar dacă aparent este mai scump. Până la urmă un suc îl vom bea pentru plăcere, dar nu pentru a ne potoli setea…
Suntem ceea ce mâncăm!
Articol realizat pentru Platforma CE CONSUM EU de Cristina Cerevatenco, nutriționistă