Investim în sănătate: Seminar pentru bibliotecarii din raionul Strășeni despre siguranța alimentară
Investim în sănătate: Platforma CE CONSUM EU continuă să educe consumatorii din Republica Moldova pentru un consum responsabil, pentru alegeri alimentare în cunoștință de cauză. De această dată am organizat un seminar despre siguranța alimentară pentru bibliotecarii din rețeaua raionului Strășeni.
Evenimentul a avut drept scop să ofere participanților cunoștințele esențiale legate de siguranța alimentară, contribuind astfel la îmbunătățirea abilităților lor de a ghida și informa comunitatea în alegerea alimentelor adecvate și sănătoase. Siguranța alimentară reprezintă o temă crucială, iar bibliotecarii, ca figuri influente în cadrul comunității, pot juca un rol semnificativ în educarea și informarea publicului, inclusiv a copiilor care pot adopta un comportament alimentar mult mai sănătos.
Bibliotecarii spun că seminarul a fost unul foarte util, iar informațiile pe care le-au aflat le vor fi foarte utile în viața de zi cu zi și în alegerile alimentare pe care le vor face de acum încolo.
”A fost un seminar foarte util, De exemplu, pentru prima dată am aflat ce trebuie să conțină o etichetă la produsele alimentare. Ba chiar și eticheta, cum arată ea, are niște reglamentări legale. Deseori nici măcar nu este vizibilă. Foarte utile au fost informațiile pe care le-au oferit organizatorii, răspunzând la întrebările participanților. Mulțumim de informare!”, a transmis Nadia Pădure, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „M.Sadoveanu” din municipiul Strășeni.
”Ce consum eu? Am suferit și eu multe boli din cele enumerate de dumneavoastră: obezitate, dereglări cardio-vasculare, retenție de apă, tensiune arterială, dureri insupartabile de spate. Cu ajutorul unui nutriționist am început a folosi o alimentație sănătoasă și un regim echilibrat, am scăpat de 23 kg și de acele dureri de spate. De aceea tare m-am bucurat când am auzit de tema propusă, o informație foarte benefică, utilă și actuală tuturor. Când merg la cumpărături citesc și eu eticheta, dar mai mult termenul de valabilitate. Dar după informația de astăzi, voi trage atenția la mai mulți termeni. Voi fi mai cu băgare de seamă cu nepoțeii care iubesc ”marshmallow” și jeleurile, vorbindu-le desre ce conțin ele. Mi-am notat să citesc declarația nutrițională. Vă mulțumesc mult pentru informația și lecția primită”, a precizat Galina Mogîldea, bibliotecar principal, comuna Voinova, raionul Strășeni.
”Acest seminar a fost foarte util pentru noi. De exemplu, eu personal până acum nu atrăgeam atenție la această informație. Cumpăram produsele fără să mă uit pe ambalaj. Dar, după această lecție, o să mă stărui să controlez acest lucru. Despre această informație o să povestesc la mai multe persoane”, a ținut să transmită Maria Murea, bibliotecar principal, comuna Roșcani, raionul Strășeni.
”Am dorit să transmitem participanților la semniar cât de importante sunt unele gesturi mici pentru a ne proteja sănătătatea și le-am explicat, prin exemple concrete, că citirea etichetei este investiție în sănătate. Împreună, putem contribui la crearea unei comunități mai conștiente și mai bine informate în ceea ce privește alegerile alimentare și sănătatea în general. Continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai sănătos și mai informat în Republica Moldova”, a explicat Elena Robu, fondatoarea Asociației de consumatori ”Ce Consum Eu”.
„Această acțiune și articol au fost realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.