Un nou aditiv alimentar autorizat în Uniunea Europeană
Un nou aditiv alimentar, E267 – oțet tamponat, a fost recent autorizat în Uniunea Europeană pentru utilizare în industria alimentară. Acest aditiv va servi ca agent de conservare și corector de aciditate într-o varietate de produse alimentare, conform Regulamentului (UE) 2023/2086 al Comisiei Europene, adoptat la 28 septembrie 2023.
În Regulament este specificat că această autorizație a fost obținută după o procedură de evaluare riguroasă. În martie 2021, Comisia Europeană a primit o cerere de autorizare pentru utilizarea oțetului tamponat în diverse categorii de produse alimentare. Această cerere a fost supusă apoi statelor membre în conformitate cu regulamentele europene relevante.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a efectuat o evaluare amănunțită a siguranței propusei utilizări a oțetului tamponat ca aditiv alimentar. Deoarece acidul acetic și sărurile sale sunt componentele principale ale oțetului tamponat, evaluarea a avut în vedere și concluziile anterioare privind acidul acetic ca substanță activă în pesticide. Concluziile au arătat că stabilirea unei doze zilnice acceptabile (DZA) pentru acidul acetic nu este considerată necesară, având în vedere nivelurile scăzute de îngrijorare privind siguranța și datele ample privind efectele biologice ale anionului acetat, un constituent natural al alimentației umane și al corpului uman.
Citește și: Produsele cu cei mai mulți aditivi alimentari – Ceconsum
Oțetul tamponat este un produs lichid sau uscat, preparat prin adăugarea de hidroxizi de sodiu/potasiu și de carbonați de sodiu/potasiu în oțet. Acesta se obține exclusiv din surse agricole prin fermentare dublă (alcoolică și acetică). Tamponarea cu hidroxizi și carbonați crește pH-ul și permite utilizarea sa ca agent de conservare sau corector de aciditate în numeroase categorii de produse alimentare, fără a afecta calitatea acestora.
În urma evaluării și conform regulamentelor, oțetul tamponat a fost inclus în Grupul I din Partea C a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, care cuprinde aditivii alimentari pentru care nu este necesară o doză zilnică acceptabilă numerică și care sunt autorizați pentru utilizare în multe produse alimentare în conformitate cu principiul quantum satis.
Citește și: Lista E-urilor interziși în multe țări ale lumii, dar autorizați în R. Moldova. Cât de mari sunt pericolele pentru sănătate – Ceconsum
Astfel, aditivul E267 – oțet tamponat – a primit autorizația oficială pentru utilizare în industria alimentară din Uniunea Europeană, contribuind la diversificarea opțiunilor de conservare și corectare a acidității în produsele alimentare.
Ce este un aditiv alimentar?
Aditivii alimentari sunt substanțe adăugate intenționat în alimente pentru a îndeplini anumite funcții tehnologice specifice, cum ar fi colorarea sau conservarea alimentelor. Aceștia au statutul de ingrediente alimentare și, prin urmare, sunt incluși în lista ingredientelor.
Agenții economici din industria alimentară au obligația de a utiliza, dintre aditivii autorizați, aditivul alimentar cel mai potrivit pentru funcția căutată, care nu poate fi îndeplinită prin alte mijloace. Ei țin cont de caracteristicile procesului de fabricație și de natura produsului alimentar. Agenții economici sunt obligași să respecte condițiile de utilizare a aditivului, în special să nu depășească o valoare limită sau să utilizeze mai mulți aditivi decât este necesar pentru a obține efectul dorit.
În Uniunea Europeană sunt autorizați în jur de 320 aditivi alimentari.
Un articol de Elena Robu
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.