Consumul de pâine albă și riscurile pentru sănătate
Tot mai multe persoane aleg să renunțe la pâine albă și să o înlocuiască cu pâine neagră sau pâine din făină integrală. Se știe că pâinea albă favorizează creșterea în greutate, dacă este consumată frecvent pe fondul unei vieți sedentare. Dar acumularea kilogramelor în plus nu este singurul risc. În acest articol vorbim despre alte riscuri pentru sănătate ale consumului de pâine albă. Trebuie să știți că ingredientul de bază al pâinii albe este făina de calitate superioară.
Creșterea în greutate
Carbohidrații ocupă un loc important în alimentația noastră. În jur de 55-60% din energia oferită de alimente ar trebui să vină din carbohidrați. Asta ar însemna în jur de 250g în zi, care ar fi echivalentul a 8 felii de pâine a câte 30g. Sursele recomandate de carbohidrați ar trebui să fie următoarele: cereale, tuberculi, leguminoase, fructe, legume, pâinea, produsele de patiserie ș.a.
Însă foarte multe persoane continuă să creadă că carbohidrații sunt reprezentați în special de pâine și produsele din făină, acestea devenind alimente de bază în alimentația lor. Rezultatul este un consum excesiv de pâine – un carbohidrat cu asimilare rapidă și bogat în calorii, ce poate duce la creșterea în greutate.
Creșterea nivelului de zahăr în sânge
Carbohidrații rafinați sau simpli consumați în exces duc la variații mari ale glucozei în sânge, ceea ce ne afectează sănătatea în mai multe feluri, inclusiv creșterea în greutate și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Citește și: Pâinea și sănătatea noastră: Demontăm 10 mituri despre alimentul de bază în alimentație – Ceconsum
Dacă ești un consumator înrăit de pâine albă, poți diminua acest efect negativ prin adăugarea unei salate mari la masă. Fibrele vor atenua creșterea bruscă a glicemiei, iar în timp vei putea să scazi din cantitatea de pâine consumată.
Probleme digestive
Spre deosebire de pâinea integrală cu un aport de fibre ce susține buna funcționare a intestinului, pâinea albă este un aliment rafinat (conține foarte puține fibre) fiind un factor favorizant pentru constipație. Această problemă se va evidenția în special la persoanele ce au o alimentație săracă în fibre.
În același timp, pâinea albă din comerț conține aditivi și conservanți care pot irita sistemul digestiv la unele persoane, provocând simptome precum balonare sau disconfort abdominal.
Deficiențe nutriționale
Pâinea albă are un conținut scăzut de nutrienți esențiali, care au fost eliminați în timpul procesului de rafinare a făinii. O persoană ce consumă 6-8 felii de pâine albă în defavoarea cerealelor integrale, riscă să ajungă la deficiențe de vitamine și minerale importante.
Ceea ce putem face pentru a preveni o astfel de situație este să înlocuim treptat o parte din pâinea consumată cu alte alimente ce sunt surse de carbohidrați. De exemplu, în locul a 2 felii de pâine albă se poate consuma un cartof mare.
Riscul bolilor de inimă
Consumul ridicat de carbohidrați rafinați, precum cei din pâinea albă, poate crește nivelul colesterolului LDL (“rău”). Un nivel ridicat de colesterol este calea sigură către ateroscleroză și alte afecțiuni cardiovasculare.
Citește și: 5 alimente bune pentru inimă – Ceconsum
Aportul crescut de fibre și scăderea consumului de carbohidrați simpli vor avea efecte importante pentru prevenția acestei categorii de boli.
Tulburări ale somnului
Calitatea somnului este afectată de nivelurile ridicate ale glicemiei pe parcursul nopții. O cină la care se consumă o cantitate semnificativă de pâine poate duce la creșterea glicemiei și crea dificultăți în a avea un somn odihnitor.
Citește și: 9 alimente de consumat seara pentru o mai bună digestie și un somn liniștit – Ceconsum
O distanță de 3-4 ore între ultima masă și ora când mergem la culcare permite echilibrarea glicemiei în sânge și poate atenua efectele negative asupra calității somnului. De asemenea, prezența unei cantități moderate de proteine ușoare și fibre la masa de seară va avea un impact pozitiv în prevenția hiperglicemiei pe timpul nopții.
Probleme cu digestia glutenului
Pâinea albă conține gluten, ceea ce poate constitui o problemă pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau boala celiacă. Acest avertisment nu se adresează persoanelor sănătoase care nu vor simți deranjamente atât timp cât au un consum echilibrat de pâine.
Creșterea riscului de cancer
Cancerul de colon are o incidență tot mai mare în ultima perioadă. Se consideră că alimentația săracă în fibre și bogată în carne roșie, alimente procesate, este factorul declanșator pentru această afecțiune. De asemenea, unele cercetări au legat consumul ridicat de carbohidrați rafinați, inclusiv din pâinea albă, de un risc crescut și a altor tipuri de cancer.
O alimentație bogată în fibre și echilibrată în nutrienți reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru cancerul de colon, dar și pentru o sănătate bună per general.
Depresia și tulburările de sănătate mentală
Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați poate contribui la apariția sau agravarea tulburărilor de sănătate mintală, precum depresia și anxietatea.
Calitatea alimentelor consumate influențează direct echilibrul florei intestinale, considerată ”fabrica” principală de serotonină (hormonul fericirii). O alimentație bazată preponderent pe alimente procesate, printre care și pâinea produsă industrial, va afecta acest echilibru sensibil și crea un mediu prielnic pentru apariția tulburărilor de sănătate mintală.
Este important să subliniem că pâinea albă consumată cu moderație ca parte a unei diete echilibrate nu este, în sine, dăunătoare. Cu toate acestea, un consum excesiv sau irațional poate aduce riscuri pentru sănătate, mai ales atunci când înlocuiește alimente mai sănătoase și mai bogate în nutrienți. Este bine să consulți un specialist în nutriție pentru a te asigura că alimentația ta este echilibrată și sănătoasă.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.