Cremele pentru patiserie din comerț: Din grăsimi vegetale hidrogenate și pline de aditivi alimentari
Sunt comode de utilizat, apetisante și într-un ambalaj atractiv. Vorbim despre diferite tipuri de creme de patiserie pe care le găsim pe rafturile magazinelor din Republica Moldova și nu doar. Dacă și tu ai folosit vreodată astfel de produse sau ai dori să folosești, este mai bine totuși să știi care sunt riscurile pentru sănătate la care te poți expune tu și familia ta.
La prima vedere, am putea presupune că diverse tipuri de creme gata preparate, mai ales cele destinate pentru patiserie, pe care le găsim în magazine, conțin ca ingrediente de bază lapte sau smântână. Cu toate acestea, analizând eticheta, descoperim că ingredientul principal al acestor creme este reprezentat de grăsimi vegetale hidrogenate, cum ar fi uleiul de palmier hidrogenat. Aceste grăsimi vegetale sunt bogate în grăsimi saturate, care sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și obezitate.
Unele dintre aceste creme conțin până la 27 g de acizi grași saturați la 100 de grame de produs, având în vedere că cercetările europene arată că un produs care conține peste 7 grame de grăsimi saturate, este mai bine să fie evitat, pentru că, dacă este consumat în exces, poate conduce la boli cardiovasculare și obezitate.
Cremele pentru patiserie din comerț pot conține și o gamă variată de aditivi alimentari, care au diverse roluri tehnologice și organoleptice. De exemplu, aceste creme pot conține emulsificatori, care ajută la omogenizarea ingredientelor și la menținerea texturii dorite. De asemenea, pot fi adăugați stabilizatori pentru a preveni separarea ingredientelor sau pentru a menține stabilitatea cremei în timpul depozitării. Coloranții pot fi folosiți pentru a oferi un aspect plăcut și atractiv produsului, iar aromele de sinteză sunt utilizate pentru a îmbunătăți gustul și aroma cremei.
Unele produse pe care le-am găsit în comerț conțin chiar și 8 aditivi alimentari, dintre care jumătate sunt puțin recomandabili.
Atenție la aditivii E472, E339, E340
E472b – Esteri ai acidului lactic cu mono- şi digliceridele acizilor graşi), E472e – Esteri ai acizilor mono- şi diacetiltartric cu mono- şi digliceridele acizilor graşi ) – deși sunt autorizați pentru utilizare în produsele alimentare, atât în UE cât și în Republica Moldova, diferite studii internațioanle realizate pe șoareci sugerează că consumul acestor tipuri de aditivi (și, în general, consumul de emulsificatori) ar putea cauza o creștere a permeabilității barierei intestinale și ar favoriza astfel bolile inflamatorii cronice ale intestinului, o adipozitate crescută (sindrom metabolic) și dezvoltarea diabetului. Acești aditivi ar putea, de asemenea, perturba echilibrul florei intestinale, favorizând reacțiile autoimune. Inflamația intestinală cronică cauzată de acești emulsificatori ar putea, în cele din urmă, provoca apariția cancerului de colon.
E339 – Fosfatul de sodiu și E340 – Fosfatul de potasiu – Studii internaționale recente au arătat că există o creștere a nivelului de fosfat în peretele vaselor de sânge în rândul oameniilor. Acest lucru ar putea fi potențial dăunător, deoarece ar constitui un factor de risc cardiovascular, în special în cazul insuficienței renale. În 2019, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) a reevaluat siguranța asociată cu consumul de fosfați ca aditivi și a fost stabilită o doză zilnică acceptabilă mai strictă decât anterior. Fosfații sub formă de aditivi sunt autorizați în peste 100 de tipuri de produse alimentare. Categoriile care contribuie cel mai mult la expunerea consumatorilor la acești aditivi sunt în primul rând produsele de panificație și patiserie, dar și brânzeturile industriale sau produsele pe bază de carne.
Atenție la aromele artificiale
De asemenea atenție la arome. În produsele pe care le-am analizat, se regăsesc aromele artificiale. După cum sugerează și numele, aromele artificiale sunt sintetizate în laborator prin amestecarea mai multor substanțe chimice. Acest cocktail chimic ajunge să creeze o aromă care imită o aromă naturală. Aromele sintetice sunt adăugate produselor alimentare pentru a le spori sau intensifica aroma, ca să nu mai vorbim de faptul că aromele artificiale costă mai puțin de produs decât echivalentul lor natural. Aceste arome nu adaugă absolut nicio valoare nutritivă alimentelor.
Aromele artificiale și riscurile pentru sănătate:
- Leziuni ale sistemului nervos
- Convulsii
- Alergii, intoleranțe alimentare, astm, urticarie
- Greață, oboseală, apăsare în piept, dureri de cap și amețeli
- Tumori, mai multe tipuri de cancer și anomalii genetice
- Leziuni hepatice și renale
- Hiperactivitate și tulburări de dezvoltare la copii
- Dureri abdominale și diaree
De menționat că pe piață putem găsi și cremă de patiserie pe bază de smântână, fără arome artificiale, doar cu un aditiv alimentar E 407 – caraghenan, care face obiectul unor studii științifice contradictorii cu referire la riscurile pentru sănătate. Deși în UE este autorizat în produsele alimentare bio, utilizarea E407 este interzisă în anumite dulciuri din cauza riscului de sufocare, în special pentru copii și persoanele în vârstă. De asemenea, și în cazul acestui produs, atenție la grăsimile saturate, care sunt în exces.
Alegem produse în cunoștință de cauză
Iată de ce este important să citim cu atenție eticheta produselor pe care le achiziționăm, pentru a lua decizii informate în privința alimentației noastre. Mai ales că nu știm cu exactitate cât de grave pot fi consecințele asupra sănătății după ce consumăm acest ”coctail de aditivi alimentari” pe care îi găsim în diferite tipuri de creme de patiserie.
În context, să ne referim și un alt aspect. Cum putem fi siguri că producătorii din domeniul patiseriei nu utilizează astfel de creme de patiserie din comerț? Iată de ce alegerea patiseriilor cu produse proaspete și preparate artizanal poate fi o soluție să evităm riscuri de sănătate suplimentare.
Trebuie să știți, de asemenea că, pe lângă grăsimile saturate și aditivii alimentari, e bine să fim atenți și la cantitatea de zahăr pe care o conțin aceste creme. Consumul excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății, contribuind la apariția problemelor metabolice și a obezității. Prin urmare, este important să fim responsabili în ceea ce privește alegerile alimentare și să acordăm prioritate produselor cu ingrediente mai sănătoase și cu o listă de ingrediente mai scurtă.
Duă cum ați putut afla, cremele pentru patiserie din comerț, deși pot fi tentante din punct de vedere al gustului, pot conține grăsimi vegetale hidrogenate, aditivi alimentari și cantități semnificative de zahăr, care ar trebui consumate cu moderație sau chiar evitate pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată. O alternativă mai sănătoasă ar putea fi pregătirea cremelor acasă, folosind ingrediente naturale și sănătoase.
Suntem ceea ce mâncăm!
Un articol de Elena Robu
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.